i_apa

Den kända mångmiljonären, estradören, livsmedelsforskaren och ironins fanbärare Per Henrik Nilsson med artistnamnet Schyffert har gått in som investeringsängel i en app där matematik skall bli lika enkelt att förstå som det är för genomsnittssvensken att hålla exakt koll på det rättvisa antalet skaldjur varje person bör få på en kräftskivan.

Det hela började på ett välkomstboende hos familjen Sievert som tagit hand om tre barn i 25-årsåldern. Carl i familjen fick en hel del frågor om hur mycket man egentligen kunde tjäna på det hela men när han försökte förklara tabellerna visade det sig vara svårt. Ingen förstod hur det kunde handla om tiotusentals kronor. Av en slump råkade han se Per Henrik Nilssons geniala matematiska formel ”Fem pizzor är fler än Fyra asylsökande”, och på den vägen är det.

”En vanlig familj får 1,050 kronor efter skatt per barn i barnbidrag (forsakringskassan.se).

För att ta in ett ensamkommande, asylsökande, flyktingbarn (med eller utan skäggväxt) i sitt hem får man med omkostnadsersättning + arvode minst 8,400 kronor per barn, i fickan (familjehemmet.se). Men den summan är en förhandlingsbar riktlinje och brukar snarare ligga på cirka 20,000 kronor efter skatt per barn. Vi själva får 21,000 kronor, sammanlagt 63,000 sköna. De här siffrorna kan vara komplicerade för vissa att förstå. Därför har vi gjort om varje tia till en pizza slice, varje 50-lapp till en hel pizza, varje 100-lapp till en flaska Chateau de Iff, o s v”, förklara Carl som är VD och delägare i företaget Shut the fuck app.

”Vi tror att appen kan vara till nytta främst för det genusforskande fittriarkatet när de skall motivera för vänner vilken nytta deras 4-åriga universitetsutbildning haft, vad den tillför mänskligheten. När de sakligt skall beskriva hur ett barn fött i Sverige budgetmässigt är värt en tjugondel jämfört med ett ensamkommande barn, då har de appen att luta sig mot”, säger Carl.

Källa: Dante Alighieri